Nieuwe subsidieregeling sanering asbestdaken in de maak

nieuws: 30 januari 2019

Er komt een nieuwe subsidieregeling voor de sanering van asbestdaken. Het nieuwe fonds is bedoeld voor particulieren en agrariërs en moet zorgen voor een verdere versnelling van de sanering van de circa 80 miljoen vierkante meter asbesthoudende daken die ons land nog telt. Eigenaren van vastgoed met een asbestdak hebben tot 2024 om dit te saneren. BME Opleidingen maakte hierover eerder al een infographic die u hieronder kunt downloaden.

De nieuwe subsidieregeling vervangt een soortgelijk fonds dat in 2016 werd opengesteld. Dit leidde er mede toe dat de hoeveelheid opgeruimde asbestdaken afgelopen jaren verdubbelde. Werd in 2014 al zo’n 6 miljoen vierkante meter asbestdak gesaneerd, in 2018 was dat ruim 12 miljoen vierkante meter. Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat liet op vrijdag 18 januari de Tweede Kamer weten tevreden te zijn over deze versnelling en meldde dat er nog dit jaar een soortgelijke subsidieregeling in het leven wordt geroepen. Die moet ervoor zorgen dat ook de resterende asbestdaken zo snel mogelijk worden verwijderd.

Daken van asbesthoudend materiaal zijn de grootste nog aanwezige bron van gevaarlijke asbestvezels. Als bouwmateriaal is asbest al sinds 1993 verboden in ons land. Vanaf 2024 zijn ook bestaande daken verboden. Meer over asbestdaken en het verbod hierop leest u in de infographic die BME Opleidingen een paar jaar geleden maakte. U kunt deze infographic hieronder bekijken (downloaden kan natuurlijk ook).