Permanente Educatie Asbest

DIA & ADK

Per januari 2023 gaan ADK’ers en DIA’s die al een persoonscertificaat hebben over op Permanente Educatie (PE). Heb je nog geen persoonscertificaat dan moet je eerst een reguliere cursus volgen, hetzij een ADK-cursus, hetzij een DIA-cursus.

Wat houdt Permanente Educatie in?

Met Permanente Educatie ga je jaarlijks studiepunten verzamelen, voor de DIA 10 studiepunten en voor de ADK 8 studiepunten. Deze studiepunten kun je op verschillende manieren verzamelen. Zo kun je bijvoorbeeld punten krijgen door een online leermodule te volgen, een seminar of een praktijkworkshop te volgen of door bijvoorbeeld een lesmiddag/dag bij een opleider bij te wonen. Deze lesmethoden en leermodules moeten echter wel goedgekeurd zijn door een examencommissie (ASCERT/IBEX/DNV).

Elk jaar behaal je het vereiste aantal punten en verleng je daarmee de geldigheid van je persoonscertificaat. Zodat je niet elke 3 jaar een nieuwe reguliere herhalingscursus te volgen en je hoeft ook het daarbij behorende examen niet meer af te leggen. 

Permanente Educatie heeft de intentie je met regelmaat te scholen. Zo krijg je kennis over nieuwe wetgeving, interpretatie daarvan of bijvoorbeeld veel voorkomende afwijkingen, niet slechts eens in de 3 jaar, maar doorlopend. Je kennis is dus altijd up-to-date.

Om deze Permanente Educatie te verzorgen, worden er opleiders erkend / gecertificeerd door IBEX en/of DNV. Deze opleiders mogen dan het cursusaanbod aan PE-punten geven. Zo kun je bij een erkende / gecertificeerde opleider eenvoudig voor 1, of als je wilt meteen voor 3 jaar borgen dat je de komende jaren je punten haalt. De opleiders die niet zijn erkend / gecertificeerd zullen hun leermodule(s) separaat en elke keer moeten laten toetsen bij de examencommissie, voordat ze dit aan jou kunnen aanbieden. 

PE start in 2023 voor de DIA en de ADK, daarna staan de DTA en de DAV per medio 2024 op de planning.

Het PE-lesprogramma van BME Opleidingen en de cursuskalender voor 2023 worden voor het eind van dit jaar bekend gemaakt.

Meer informatie over de aanpak, leermethode, leerdoelen en terugkomdagen van BME Opleidingen en ons leerplatform: ga naar de webpagina Permanente Educatie.